A kisfiú, akit egy ország hősként ünnepel

PDF Nyomtatás E-mail
A család mindennapjai

gyerek és bűnüldözésA 7 éves Viktorka halált megvető bátorsággal ugrott a rabló lábára, aki letépte nagymamája nyakából a láncot. A gyermek valóban hőstettet hajtott végre, ám nem árt elgondolkodni ennek kockázatán és az ekörül folyó média felhajtás veszélyein, káros következményein is.


A kisfiú valóban bátor volt, ám nem szabad elfelejtenünk, hogy ennek a halált megvető hőstettnek tragikus végkimenetele is lehetett volna. A hírek szerint a támadó többszörösen büntetett előéletű gyilkos és rabló.

Veszélyhelyzetben sok esetben nem mérlegel az elkövető, nem nézi, hogy gyerek vagy felnőtt akadályozza tettében, hanem kíméletlenül visszatámad. Ez abban az esetben hatványozottan így van, ha a börtönviselt embert ismét az elzárás rémképe fenyegeti. A sarokba szorított állat ösztönösen támad, hogy védje irháját, nincs ez másként az embereknél sem. Leszögezhetjük, hogy a gyermeknek óriási szerencséje volt, hogy sem testi épsége, sem élete nem került közvetlenül veszélybe.

És most nézzük a másik kockázati tényezőt: a média szerepét, veszélyeit e kérdésben. A vakmerő kisfiút hősként ünnepli egy ország bátor tettéért, sőt, még egy távirányítós rendőr autót is kapott a bűnüldöző szervektől.

Vajon hány gyermekben fogalmazódik meg ennek nyomán, hogy ő is ünnepelt hős szeretne lenni, akit még a rendőrség is megjutalmaz? Soknak, nagyon soknak, és e cél érdekében joggal valószínűsíthető, hogy ő is hasonlóan vakmerő lesz adott esetben.

Ha a fentiek nyomán ő is igyekszik megakadályozni például egy tetten ért zsebtolvajlást, nem biztos, hogy Viktorhoz hasonlóan szerencsés lesz. Előfordulhat, hogy az a sarokba szorított, lebuktatott gazember már nem fog kesztyűs kézzel bánni a gyermekkel.

Megéri a kockázat? Megéri a média felhajtással indukált veszély?

Vigyázzunk gyermekeinkre és ne engedjük, hogy a sajtóhírek elhomályosítsák józan ítélőképességét. Beszélgessünk el gyermekünkkel az eset veszélyeiről is, és szülőként soha ne engedjük, hogy részese legyen egy bűnüldözésnek.