A párkapcsolat próbaköve: az anyós

PDF Nyomtatás E-mail
A család mindennapjai

Hány és hány kapcsolatot megmérgezett már a fiatalok közé befurakodó anyós? A helyzetet csak rontja, ha a mama és a fiatalok egy fedél alatt élnek, ill. egyikük lakásából a másikba „papucsban át lehet menni“. Ez utóbbi mondás mindenkit mosolyra fakaszt, ám mégis komolyan kell venni!Ha az anyós és a fiatalok együtt élnek, ill. túl közel laknak egymáshoz, szinte borítékolható a sok-sok konfliktus. Ha kisbaba érkezik a családba, eggyel több indok lesz arra, hogy a mama rendszeresen átjárjon „segíteni“. Ekkor aztán, akár akarjuk, akár nem, előkerül az „én így szoktam, ezt nem így kell, mit csinálsz azzal a gyerekkel“ típusú kioktatások sora. Nem árt még az össze-, vagy egymás mellé költözés előtt alaposan mérlegre tenni, hogy a kisebb-nagyobb anyósi segítség ér-e annyit, hogy családi életünkkel, nyugalmunkkal fizessünk érte? A generációs különbségek még egy békés családon belül is óhatatlanul előjönnek, hát még akkor, ha nem anya-gyermek kapcsolatról, hanem anyós-meny vagy anyós-vej kapcsolatról van szó.

Érdemes hát végigvenni lehetőségeinket, és ha egy mód van rá, válasszuk inkább a teljes önállóságot. Ne legyen elsődleges számunkra saját kényelmünk, mert könnyen zsákutcába kerülhetünk miatta.

Mondhatni kőbe vésett szabály, hogy az anyóssal-apóssal való kapcsolat csak kellő távolságból maradhat jó. Ha ezt betartjuk, biztosabb alapokon áll majd családi életünk.