Válogat a gyerek

PDF Nyomtatás E-mail
A család mindennapjai

válogat a gyerekNem kérem!... Én ezt nem szeretem!... Ha gyakorló szülő vagy, bizonyára ismerősen csengenek számodra ezek a mondatok. Abban azonban sokan sokfélét mondanak, mi ilyenkor a helyes szülői magatartás.


Semmiképpen nem az, hogy „Márpedig megeszed, akár tetszik, akár nem!“ Valószínűleg sokan látták azt az interneten keringő „home-videót“, amit egy apa rögzített kamerájával. Óvodás korú kislányuk sírva ellenkezik az elé tett tányér láttán, mire a dühtől tomboló anya erőszakkal kezdi belé tömni az ételt. A gyermek rosszul lesz, belehány a tányérba, ám anyja akkor sem hagyja abba kanalazást. Gyomorforgató, ám még inkább vérlázító az ilyesfajta szülői mentalitás. Ennek csak eggyel enyhébb fokozata az, mikor erőnek erejével kényszerítjük a gyereket étele elfogyasztására. Ne tegyük! Életre szóló traumát okozhatunk viselkedésünkkel!

De hát akkor mi a helyes? Sok gyerek már anélkül ellenkezik bizonyos ételek ellen, hogy ismerné az ízét! Akkor tán egész életében nem kóstolja meg az ennivalók 80%-át?

Természetesen nem, de a válasz már az előző kérdésbe van kódolva: mindent kóstoljon meg a gyerek 1-2 ízlelő falat erejéig, és hagyjuk, hogy ő döntse el, kedvére való-e az étel. Így nevelhetünk önálló ízlésvilágú, kiegyensúlyozott étrenden élő gyermeket.