Szájpenész

PDF Nyomtatás E-mail
A csecsemőgondozás sarkalatos kérdései

Sok kismama találkozott már ezzel a problémával, a közvélemény úgy tartja, hogy ez egy "kötelező szuvenír" a kórházi hazajövetel után. Jelei: fehér színű, tejlerakódáshoz hasonlító lepedék megjelenése a baba szájában, melyet nem lehet letörölni, ill. a dörzsölés hatására enyhén vérezhet is. A szakemberek egy része úgy véli, ez nem okozhat szopási nehézségeket, ám a tapasztalat az ellenkezőjét igazolja. Mivel fáj a baba szája, így az erősebb szájizom munkát igényló szopás gondot jelent számára.

A szájpenészt a candida albicans nevű gomba okozza, mely természetes lakója az ember szervezetének, de a piciknél a nem megfelelő sterilizálás következtében "támadhat".

Megelőzésénél, ill. kezelésénél nagyon fontos a lelkiismeretes sterilizálás, fertőtlenítés, melynek hiányában újra és újra felütheti a fejét.

Cumit használó babáknál sokkal gyakoribb.

A szájpenész kezelése bóraxos-glicerines oldattal való ecseteléssel történik. Ezt receptre vagy anélkül is be lehet szerezni a gyógyszertárakban. Ujjunkra többrétegű gézlapot tekerünk, majd az oldatba mártva határozott mozdulatokkal letöröljük a fehér lepedéket. Igyekezzünk a belső szájzug rejtettebb helyeihez is hozzáférni, mert ha valahol otthagyunk egy keveset is a lerakódásból, az újra terjedni kezd a szájban.

Előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére is makacsnak bizonyul a fertőzés, próbáljuk kitartóan kezelni a gombásodást, annak teljes megszűnéséig. Nagyon figyeljünk a higiéniára is!

A szájpenésszel küzdő babát gyakrabban kell tisztába tenni, mert a gomba bélrendszerbe való bejutásával a végbél tájékán is kialakulhat a fertőzés. Ez pirosságot okoz, gombaellenes popsikrémmel kezelhetjük. Ez lehet bóraxos kenőcs, de házilag is összeállíthatjuk Canesten és Bepanten keverékéből.

A szájpenészt szervezete megerősödésével párhuzamosan egy idő után kinövi a gyermek.

Javaslat: a megfelelő sterilizálás érdekében használjon mikrohullámú sterilizálót!

 

Linkek:

- Szájpenész fórum