Álomfejtés kismamáknak

Nyomtatás
Alvás és az álmok

Mit mondanak az álmok? A terhesség alatt sok mindent!

Az álmok, mintha egy elvarázsolt kastély tükrei lennének, úgy jelenítik meg érzelmi állapotunkat. A várandósság időszaka érzelmileg egy hullámvasúthoz hasonló, ne is csodálkozz, ha az álmaid élénkebbek és sokkal vadabbak, mint általában. Az álmok színessége, a megemelkedett progeszteron (sárgatesthormon) szint és a mély alvásból (REM) való gyakori felébredés számlájára írható.

A szakemberek szerint a terhesség alatti álmok – amelyek szólhatnak bármiről; az ebihalaktól kezdve a beszélő állatokon keresztül, az égbeszökő felhőkarcolókig – a fizikális és érzelmi változások okozta félelmeket, aggodalmakat és izgalmi állapotot szimbolizálják. Feltételezik, hogy bizonyos témák jellemzőek a terhesség adott szakaszaira. Mi az álmok jelentése?

Vizsgáljuk meg az egyes terhességi periódusokat! 

 

  1. Álmok az első trimeszter idején
  2. Álmok a második trimeszter idején
  3. Álmok a harmadik trimeszter idején

  

1. Álmok az első trimeszter idején

"Először megszülöd…a férjed. Utána menekülsz a síneken a vonat elöl. Végül elborít egy hatalmas hullám, és magával ragad."

Az ilyen és ehhez hasonló álmok nem szokatlanok a terhesség alatt. Nézzünk néhány álom típust, ami az első trimeszterre jellemző, és próbáljuk megfejteni, mi van mögöttük.

 

Aggodalmak a szülés és az anyaság miatt:

 Egy kismama álma az első trimeszterből: „Egy tíz év körüli gyermek-felnőttet szülök. Olyan, mint egy miniatűr felnőtt, felnőttesen öltözött, úgy mozog és beszél, akár egy felnőtt.”  Ez egy meglehetősen tipikus, elsőgyermekes kismama álom. Talán a fejlettebb gyermek az álomban kevesebb gondoskodást igényel a tapasztalatlan kismamától, mint egy törékeny újszülött. Ez a fajta álom azt az aggodalmat is tükrözheti, hogy az anyukának esetleg hamarabb vissza kell mennie dolgozni, és így kimarad az életéből az a csodálatos időszak, amikor a kisgyermek felcseperedik. Az elsőgyermekes kismamákat, akik kevés ismerettel rendelkeznek a szülésről, a terhesség első időszakában gyakran gyötrik mély aggodalmak. A könnyű terhesség reményének és az aktuális folyamatok elégtelen értelmezésének kombinációja idézhet elő olyan álmokat, ahol a baba egyszer csak előtűnik a semmiből, vagy kiugrik a pocakból.

 

A test változásának hatása az öntudatra:

Álom: „Autót vezetek. Közben egy gumiabroncs van a derekam körül.” Egy nő vélekedése a testéről lehet pozitív és negatív is a terhesség alatt. A fent leírt álomban kézenfekvő, hogy a gumiabroncs a kismama elterebélyesedett derekét  jelképezi. Az autóvezetés gyakori metaforája annak, ahogy az álmodó halad keresztül az életen, miközben a gumiabroncs a derékon ezt a mozgást, haladást esetlenné teszi. A terhes hölgyek gyakran úgy festik le álmaikban a helyzetüket, mintha egy kamiont, buszt vagy valamilyen más, nehezebben irányítható járművet kellene vezetniük – mintegy reflektálva ezzel a mozgásuk esetlenségére.

A kutatók gyakran találkoznak a terhes nők álmai közt építményekkel, az egyszerű szobától a szárnyaló felhőkarcolókig. Az álomépítmények gyakran olyan helyek, ahol valamit gyártanak, mint pl. egy gyár, vagy hajóépítő dokk. Feltehetően ez az új élet fogantatásának, a magzat fejlődésének a megfelelője, mely az anya testében zajlik. Egyes esetekben az álmodott épületek méreteikben növekedtek a terhesség előrehaladtával, egyre nagyobbak és komplexebbek lettek, ahogy a szülés ideje közeledett.

 

A magzatvíz érzékelése

Álom: „Egy erdőben vagyok, valószínűleg trópusi esőerdőben. Valakitől megtudom, hogy itt a csapadék mennyisége 7000 mm! Ezen nagyon elcsodálkozom.” Álom egy aranyhalas akváriumról, egy lavórról, vagy kavargó óceánról, mind-mind a víz megfelelői a várandós édesanya álmában. A leendő anyukák gyakran úsznak álmukban az első trimeszter alatt, és gyakran látnak vizilényeket, például ebihalat vagy aranyhalat. A víz valószínűleg a méhben felgyülemlett magzatvizet szimbolizálja, melynek mennyisége a terhesség előrehaladtával egyre dramatikusabb képet ölthet. A kiírt dátumhoz közeledve, az elfolyó magzatvíz is jellegzetes álom lehet.  

 

 

2. Álmok a második trimeszter idején

„Egy vékányi kiscicát szülsz. Utána együtt látod magad aludni a főiskolás barátoddal. Menekülési kényszer uralkodik el rajtad, de túl sok és nehéz csomagot kell cipelned” Némely álomkép tipikusan csak a terhesség egy adott időszakában jellemző. Nézzünk meg néhány második trimeszterből származó álmot és próbáljuk megfejteni őket.

 

Az anya-gyermek kapcsolat problematikája

Egy álom a terhesség negyedik hónapjából: „Meglátogattam anyámat, és egyedül ültem a nappaliban. A közelben egy széken egy gibbon formájú állat feküdt, anyám háziállata. Félve, hogy megharap, igyekeztem távol maradni tőle. Felmászva a bútoron, az állat elkezdett rágcsálni valamit egy kosárban.” A második trimeszter idején az ehhez hasonló álmok, melyek baba formájú állatokat tartalmaznak, mint a kutyakölyök, kiscica, meglehetősen gyakoriak. Ebből az álomból kiszűrődik, hogy a kismama milyen vegyes érzelmekkel reagál arra, hogy egy új élet, egy lény érkezik az életébe. Attól függően, hogy a kismama hogyan viseli a terhességet, a partnerét és egyáltalán az egész szituációt, az álombéli állat lehet rémisztő vagy szeretni való.

Tehát a barátságos állatok jelenléte – csodálatos, elbűvölő lények az álmokban – általános vélekedés szerint kiváló kapcsolatról árulkodnak az álmodó és az ösztönei között. A legtöbb terhes nő álmában a megjelenő állatok gyakran aranyosak, ennivalóak. Az is előfordulhat, hogy a terhesség során az álmokban megjelenő állatok követik az ősi fejlődés útját és ennek megfelelően először tengeri állatok, majd emlősök követik egymást, más alkalommal azt veszed észre, hogy a még meg nem született babával álmodsz. Az mindenképp igaz, hogy az állatokkal, vagy babával kapcsolatos érzések tükrözik a kismama éppen aktuális lelki állapotát, hozzáállását a dolgokhoz.

 

Bizonytalanság a külső megjelenéssel kapcsolatban

Egy álom a terhesség hatodik hónapjából: „Hetek óta a volt szerelmemmel álmodok. Vad, érzelemdús álmokat. Újra és újra vele vagyok, csókolózzunk és szeretkezünk, olyan szenvedélyesen, mint még soha. Mikor ébren vagyok, szeretném, ha látna a kisbabámmal. Mi van velem?” Minél aktívabb szexuális életet élt korábban a leendő kismama, annál nagyobb a valószínűsége az erotikus álmok előfordulásának, és jellemzően az utolsó három hónapban jelennek meg többnyire. Az erotikus álmok előfordulásának oka a terhes nőknél épp olyan változatos, mint ahogy nincs két egyforma nő. Minden esetre, ami közös bennük, az az, hogy a legtöbb kismama aggódik a változó, terebélyesedő alakja miatt, és ez kihatással van a szexuális életükre is. A szexuális érintkezés az utolsó hónapokban nagyon esetlegessé válik természetszerüleg. A megszokott rendszerességű és intenzitású szextől megfosztva, a leendő kismama az álmaival kompenzál.

A fizikai dolgoktól való megfosztottságon túl, a terhes nők gyakran elbizonytalanodnak abban is, hogy vajon még mindig kívánatosak-e a férfiak számára. A bútorokban kapaszkodva tudnak csak felállni, vagy leülni, a bokáik bedagadtak, és egyre nehezebben mozognak, manővereznek a körülöttük levő tárgyak között. Az erotikus álmok a terhesség során egyszerűen ezekre a problémákra nyújtanak megoldást, bizonyosságot. Arról biztosítják a kismamát, hogy még mindig csábító, szeretni való és szexi.

 

Aggódás a partner hűsége, vagy érzései felől

Álom: „Nagy, nehéz bőröndöt pakolunk én és a férjem. Beleteszem az egyik bőröndöt a másikba, és szólok a férjemnek is, hogy segítsen. Szerencsére a férjem bevállalta a dupla bőröndöt, ami érezhető, fizikai megkönnyebbülést okozott.”  A duplabőrönd itt érezhetően a megélhetés biztosítását szimbolizálja, aminek terhét, most kettőjük helyett is az apa cipeli. Érdekes módon itt a szokásos „felszedett kilók – teher” párhuzam átalakul „családfenntartás – teher” párhuzammá a várandós kismama álmában. A kismama hálát érez az apa iránt, hogy a családfenntartás terhét cipeli.

Néha a leendő kismamát rémálmok gyötrik, hogy a férjének viszonya van valakivel. Esetleg az álmában egy idegen nő ajánlatokat tesz a férjének. Az ehhez hasonló álmok arról beszélnek, hogy a kismama bizonytalan a férjével kapcsolatban. A testének változásai ellenére szereti-e még, nőként néz-e még rá? Sokkal jobban függ a környezetétől, mint valaha, különösen a férjétől. Fél, hogy elveszítheti őt.

Szerencsére a legtöbb nőben nem tudatosul a bizonytalanság időszaka, észrevétlenül elmegy mellette. Inkább az a jellemző, hogy a készülődés a baba fogadására és a szülés szorosabbra fonja a kapcsolatok szálait a kismama és a férj között. A legtöbb terhes nő, ha időben felismeri, hogy a férjen kezd elhatalmasodni az elhanyagoltság érzet, megtalálja a módját, hogy bevonja az apukát a készülődésbe.

 

3. Álmok a harmadik trimeszter idején

"Üldözöl egy gyermeket, de egyszer sem látod az arcát. Hirtelen megáll, megfordul, és neked csak az tűnik fel, hogy az anyja szemeit örökölte. Aztán kinyitja a száját, hogy mondjon valamit, és közli veled a nevét." Ezek tipikus harmadik trimeszterben előforduló álomképek. Nézzük a jelentéseiket.

 

A baba nemének megjóslása

Álom a nyolcadik hónapban: „Futok keresztül egy réten, és közben csodálatosan érzem magam. A következő idillikus kép az anyaságról szól. Hosszú leomló köntöst viselek. Látom a kisgyermekemet hátulról, ahogy ugrál vidáman előttem. Nem tudom megállapítani így hátulról, hogy kisfiú, vagy kislány. Minden álom alkalmával szeretném megtudni, de ezt állandóan homály fedi.” Néha a terhes anyák az álmaik során bizonytalanok a baba nemével kapcsolatban. Máskor meg pont az álmokra hivatkozva teljességgel biztosak a baba neme felől. Sokan egyszerűen összehasonlítják, hogy az előző terhességük alkalmával milyen álmaik voltak, meg most milyen álmaik vannak. Érdekes módon a kismamák nagy biztonsággal kikövetkeztetik a baba nemét ezen a módon. Egyes kutatók mégis azt állítják, hogy ez csak is puszta véletlen lehet.

Ennek ellenére a jelenség létezik, és sok kismama előre meg tudja jósolni az álmai alapján, nem csak a gyermek nemét, de a szülés megindulásának a pontos idejét. Egyszerűen érzékelik az eljövendő, velük történő dolgokat jóval a bekövetkezésük előtt.

 

Hogy fog kinézni a baba

Álom: „Egy ultrahang felvételt tartok a kezemben a kislányomról. A szokásostól eltérően teljesen tiszta a kép. Az én szememet örökölte, sötétek és szikrázóak, viszont a szája az apjáé. Kettőnk keveréke a kicsi és ez olyan borzongtató érzés.” A legtöbb leendő anyuka gyakran ábrándozik arról, hogy milyen lesz a kisbabája, hogy fog kinézni. Az álmok lehetőséget adnak, hogy láthassunk egy lehetséges képet a kicsiről.

A felmérések szerint a terhes nők az álmaik 15%-ban jelen vannak a születendő kisbabák. Ez a harmadik trimeszterben a legjellemzőbb téma. Néha a kismamák által az álomban látott kép meglehetősen pontos és részletes.

Sok kismama aggódik álmában, hogy a kicsi örökölhet esetleg valamilyen nemkívánatos tulajdonságot is. Minden esetre megnyugodhatnak, mivel a rémálmok a harmadik trimeszterben meglehetősen gyakoriak, és nagyon ritkán tartalmaznak később valóssá váló elemeket.

 

Névválasztás

Álom: „Egy kismama, biztos lévén abban, hogy kisfiút hordoz a szíve alatt, elhatározta, hogy Bencének fogja elnevezni. Még azon az éjszakán álmában megjelent a kisfia és azt mondta: Anya, ne nevezz el Bencének, kérlek!”  Mondani sem kell, milyen megrázó tud lenni egy ilyen álom. A terhes nők rengeteg időt töltenek a leendő gyermekük nevének kiválasztásával. Legalább olyan gondosan mérlegelgetnek a névvel kapcsolatban, mint az iskolaválasztásnál szoktak a szülők. Nem mindegy a hangzás, a divatosság, a harmónia a keresztnév és a családnév között. Sokszor az álmok segítenek dönteni a kérdésben. Az amerikai indiánok úgy tartották, hogy az álmok által sugallt nevek erőt hordoznak. Napjainkban egyre elfogadottabb egy hasonló nézet a modern szülők között is, miszerint követni kell az álmok üzenetét az adandó névvel kapcsolatban.