Az óvodáskor jellemzői

Beszédhiba: otthoni segítség

PDF Nyomtatás E-mail
Az óvodáskor jellemzői

beszédfejlesztés otthonBeszédhibás a gyerkőc? Te is sokat segíthetsz, ne hagyj mindent a logopédusra! Nem is tehetnéd, hiszen az otthoni gyakorlás mindennapos feladat kell, hogy legyen. A szakember olyan gyakorlatokat, olyan játékokat ad fel "házi feladatnak", amik folyamatos szinten tartást igényelnek. Csak úgy fog fejlődni a gyermek beszéde, ha erre nap, mint nap sort kerítetek.

 

Az óvodáskorról általában

PDF Nyomtatás E-mail
Az óvodáskor jellemzői

A kisgyermekkort követi az óvodáskor, mely 3-6 éves korú gyermekeket jelent. A gyermek ebben a korban egyre jobban kiteljesedik, egyre önállóbb lesz, egyre nyitottabbá válik a világra.

 

Testi, idegrendszeri és mozgásfejlődés óvodás korban

PDF Nyomtatás E-mail
Az óvodáskor jellemzői

Kisóvodás korban még leginkább kisgyermeki testalkat jellemző a kicsikre, míg óvodáskor végére szemmel láthatóan arányosabb, mintegy "felnőttesebb" lesz a teste. Ez a változás kb. 5-6 éves korban lesz igazán látványos: végtagjai megnyúlnak, egyre izmosabbá válnak. A váll szélesebb lesz a medencénél, így megszűnik a test hengeres formája. A pufi, babás arcocska is megváltozik az arc alsó és középső részének intenzív fejlődése révén.

 

Pszichikus folyamatok fejlődése óvodás korban

PDF Nyomtatás E-mail
Az óvodáskor jellemzői

Ahogy kisgyermekből egyre fejlettebb óvodáskorú gyerek válik, úgy mennek végbe jelentős minőségi változások megismerő folyamataiban is. Játéktevékenységei révén egyre több és mélyebb értelmű tapasztalatra tesz szert, melynek során egyre jelentősebb szerepet kap a beszéd.

Az óvodások fokról-fokra egyre kitartóbbá, állhatatosabbá válnak a tevékenységeik végzése során. Szándékos figyelmük, emlékezetük, megfigyelésük egyre magasabb szintre jut, melyek a későbbi iskolai életnek is előfeltételei.

A megismerő folyamatok fejlődése óvodás korban:

 

Érzelmi és akarati élet jellemzői óvodás korban

PDF Nyomtatás E-mail
Az óvodáskor jellemzői

 

A serdülő korosztály mellett az óvodáskor a másik olyan korcsoport, akiknek életében hihetetlenül fontos szerepet tölt be az érzelem, s minden cselekvésük, megnyilvánulásuk érzelmi életükön keresztül befolyásolható, közelíthető meg. Ha azt szeretnénk, hogy figyeljen ránk, ha azt kívánjuk, hogy viselkedésünk igazi minta legyen a számára, ha szeretnénk így vagy úgy hatni rá, ezt csak a szívén-lelkén keresztül tudjuk elérni nála.

 

Gondozási tevékenységek és az ebben való önállóság óvodáskorban

PDF Nyomtatás E-mail
Az óvodáskor jellemzői

Kis-, középső-, és nagycsoportos gyerekeknél az önállóság évről-évre egyre nagyobb szerepet kap. Mire egy gyermek a 6-7. évét betölti, számtalan saját magával kapcsolatos gondozási feladatot képes önállóan elvégezni.
Mit várhatunk el egy kis-, középső-, és nagycsoportos korú gyermektől?

 

Az óvodás legfőbb tevékenysége: a játék

PDF Nyomtatás E-mail
Az óvodáskor jellemzői

Szinte belegondolni sem lehet, végigzongorázni is alig lehet, mennyi mindenre jó a játék. Elöljáróban, néhány szóban összefoglalva: a játék a legfőbb eszköz az óvodáskorú gyermek személyisgfejlődésében. Mit jelent ez konkrétan?

 

Az óvodás gyermek ábrázoló tevékenysége:

PDF Nyomtatás E-mail
Az óvodáskor jellemzői

Az óvodáskorú gyerekek egyik fontos önkifejező eszköze az ábrázolás ( ide tartozik pl: rajzolás, festés, gyurmázás, stb.), azon belül is legfőbb: a rajzolás. Mi jellemző a kisóvodás és a nagyobbak rajzaira?

 

A barkácsolás és a gyermekmunka jelentősége óvodás korban:

PDF Nyomtatás E-mail
Az óvodáskor jellemzői

A barkácsolás az óvodás életének aktív részét kell, hogy képezze. Itt nem csak a tevékenység maga, de annak célja is felértékeli a tevékenységet. óriási élményt jelent pl. egy kartonból, festéssel-vágással-ragasztással megalkotott "papír város" életre keltése.

 

A társas kapcsolatok fejlődése óvodás korban:

PDF Nyomtatás E-mail
Az óvodáskor jellemzői

Sok szülő olyan megfontolásból szeretné mindenképpen bölcsődébe járatni kisgyermekét, mert úgy véli, a gyereknek "közösségre van szüksége". Ez azonban nem így van. A 3 éven aluli csemetéknek, - és ez pszichológiai tény, - nem elsősorban gyerektársakra, hanem egy biztos érzelmi bázist adó felnőtt szerető közelségére van szüksége.

 

Az iskolaérettség

PDF Nyomtatás E-mail
Az óvodáskor jellemzői

Mikor gyermekünk, kis neveltünk betölti az 5. életévét, egyre inkább elkezd minket foglalkoztatni a közelgő iskola-, valamint az ezzel összefüggő iskolaérettség kérdése. Vajon milyen egy iskolai életre kellően felkészített, érett gyermek?