Óvodai élet

Ááá, még gyereke sincs, hogy érthetne a gyerekek nyelvén?

PDF Nyomtatás E-mail
Óvodai élet

gyermektelen pedagógusSokan úgy vélik, nem lehet jó óvónő, tanító vagy tanár, akinek középkorú nőként nincs saját gyermeke. Tévedés! Számtalan eset bizonyítja, hogy a gyermektelen nők is legalább annyira (sok esetben még jobban is) rá tudnak hangolódni az aprónépre, mint a gyerekesek. Miért van ez így?

 

Kötelező óvodakezdés 3 éves korban, családi napköziben is!

PDF Nyomtatás E-mail
Óvodai élet

A Nemzeti Köznevelési törvény (2011. évi CXC tv.) 2014. szeptember 1-től a 3 éves gyermekek számára kötelezővé teszi az óvodába járást. A változás először azokat a gyerekeket érinti, akik 2011-ben születtek és 2014. augusztus 31-ig betöltik a 3. életévüket.

 

Óvodai csendes pihenő: miért muszáj minden gyereknek?

PDF Nyomtatás E-mail
Óvodai élet

óvodai alvásÁltalában nagygyermekes szülők problémája, hogy 6 éves csemetéjének miért kell feküdnie az óvodai csendes pihenő alatt. Sokan felháborodottan adnak hangot nemtetszésüknek, és bizony könnyen röpködnek a "lusta az óvó néni" kezdetű kritikák is.

 

Óvodaválasztás: bevonjuk-e a gyereket?

PDF Nyomtatás E-mail
Óvodai élet

óvodaválasztásMég szakmai körökben is vitatott, hogy az óvodaválasztás előtt álló szülők mennyire vonják be mindebbe a gyermeket. "3 évesen még nem szabad ilyen súlyú döntést a gyerekre ruházni!" - mondják egyesek, míg mások épp az ellenkezőjét tartják.

 

Csak egy kicsit náthás. Miért nem vihetem oviba?

PDF Nyomtatás E-mail
Óvodai élet

betegség és óvodaBizony sokszor előfordul egy kisgyermekes szülővel, hogy tanácstalan náthás, ám betegnek nem látszó gyermekét illetően. Menjen oviba vagy sem? Ha beviszi, akkor az óvónők és a többi szülő néz rá ferde szemmel, ha pedig otthon tartja, munakhelye kerülhet komoly veszélybe. Mi a helyes megoldás?

 

Ikrek az óvodában: együtt vagy külön?

PDF Nyomtatás E-mail
Óvodai élet

ikrek külön csoportbanNagy felzúdulást keltett az a szülői levél, melyet egy anyuka a gyermeksziget.hu „Óvónő válaszol“ rovatába küldött. Az édesanya arról panaszkodott, hogy 3 éves, óvodai beszoktatás alatt álló kislányait különválasztották a pedagógusok, valamint teljes önállóságot várnak a legkisebbektől is. Mondja el Ön is véleményét, tapasztalatait!

 

Óvodai beszoktatás: a nagyobb tesó is segíthet

PDF Nyomtatás E-mail
Óvodai élet

testvérek egy ovis csoportbanVannak olyan óvodák, ill. akadnak olyan szülők is, akik, - a kisebb gyermek önállóságát, szabad kibontakozását féltve, - nem támogatják, hogy a testvérek egyazon óvodai csoportba kerüljenek. Az óvodák többségében azonban támogatják, hogy kistesó és nagytesó egy helyre kerüljön. Utóbbi szemlélet nagyon helyes, értéke, haszna felbecsülhetetlen.

 

Óvodai beszoktatás: ki így, ki úgy

PDF Nyomtatás E-mail
Óvodai élet

óvodai beszoktatásMíg egyik óvodában a lassabb, de kíméletesebb beszoktatást támogatják, addig más helyeken inkább a gyorsabb (látszat?) eredményre törekednek. Előbbi esetben apró lépésenként, fokról-fokra segítik a gyermeket az édesanyától való leválás, az új környezet, új személyek és új napirend elfogadásában, megszerettetésében. Utóbbi esetben "ha bőg, majd abbahagyja" elv alapján kitépik a szülő kezéből az elkeserdett gyermeket, a szülőt pedig elküldik.

 

Milyen az igazán jó óvó néni?

PDF Nyomtatás E-mail
Óvodai élet

Milyen a jó óvónőHa feltesszük ezt a kérdést, sok szülő bizonyára azonnal sorolni kezdi: aki türelmes, kedves, gyermekszerető, gondoskodó, empatikus... de vajon mikor tud egy pedagógus igazán azonosulni a kicsikkel? Megkérdeztük az óvó néniket.

 

Melyik ovit válasszam? Az óvodaválasztás ajánlott szempontjai

PDF Nyomtatás E-mail
Óvodai élet

Gyermeke óvodába készül, de még bizonytalan, hogy melyik nevelési intézményt válassza számára? A döntés egyáltalán nem könnyű feladat, számtalan szempontot ajánlatos figyelembe venni ennek mérlegelésekor. Mik ezek? Mi segítünk!

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL